VADEMECUM WIEDZY PRAWNICZEJ
„Przegląd Prawny” nr 14 z 2018 r.   Poczta do prawnika

W sprawie wymiaru zatrudnienia w oddziale przedszkolnym szkoły podstawowej
Maria D., członek KM POiW NSZZ „Solidarność”: W szkole jako nauczyciel pracuję kilkanaście lat, zdobywając kolejne stopnie awansu zawodowego. Obecnie jestem nauczycielem dyplomowanym i w placówce, w której jestem zatrudniona aktualnie pracuję od 2006 roku. W 2007 r. zostałam w tej placówce zatrudniona na czas nieokreślony, w wymiarze etatu 22/22, na stanowisku nauczyciela przedszkola. Po kilku latach moje zatrudnienie uległo przekształceniu w zatrudnienie przez mianowanie – nauczyciel mianowany przedszkola. Kilka lat temu, na mocy aneksu do umowy i za moją zgodą, zostałam przeniesiona do szkoły podstawowej do 31 sierpnia 2018 roku. W tym roku, w okresie tworzenia arkusza organizacyjnego, obecny dyrektor rozmawiał ze mną na temat mojego powrotu do przedszkola, do grupy 6-latków i kontynuacji procesu nauczania w powierzonej grupie przez 4 lata, aż do klasy 3 szkoły podstawowej – taka organizacja została wdrożona przez poprzedniego dyrektora. Na taką propozycję wyraziłam zgodę, ponieważ nie zmieniała ona warunków umowy o pracę. W czerwcu, po zakończeniu rekrutacji do przedszkola otrzymałam na radzie pedagogicznej informację o przydziale w grupie 5-latków z pensum nauczycielskim 25/25 etatu i ustnym zapewnieniem o kontynuacji grupy przez 5 lat, aż do 3 klasy szkoły podstawowej. Wyjaśniam, że na takie rozwiązanie nie wyraziłam zgody, jednak dyrektor zasłania się względami organizacyjnymi. Nie otrzymałam pisemnego wypowiedzenia warunków zatrudnienia 22/22 etatu. Aktualnie w mojej placówce nie ma miejsca sytuacja likwidacji, wręcz przeciwnie – przyjmowani są nowi nauczyciele do przedszkola. Moja interwencja polubowna w postaci rozmowy po radzie pedagogicznej, jak również pisemna, nie zmieniła decyzji dyrektora.
Proszę o wyjaśnienie mojej sytuacji prawnej związanej z zatrudnieniem na stanowisku nauczyciela oraz odpowiedź na pytania.
Czy dyrektor może bez zgody nauczyciela dyplomowanego, zatrudnionego na czas nieokreślony przez mianowanie, przydzielić mu w przedszkolu pensum inne niż w umowie, bez wypowiedzenia warunków zatrudnienia do 31 maja 2018 r.?
Jaki rodzaj porozumienia (co do rozliczenia pensum) powinien zostać zawarty pomiędzy nauczycielem a dyrektorem, jeśli nauczycielowi nie zostały terminowo wypowiedziane warunki zatrudnienia: 22/22 (25/22) czy 25/25 wymiaru godzin dydaktycznych, gdyby nauczyciel zgodził się na prowadzenie grupy 5-latków?
Jaki wymiar etatu obowiązuje w grupie mieszanej 5-latków i 6-latków, jeśli w przewadze są pięciolatki, a organ prowadzący nie ustalił uchwałą pensum w grupie mieszanej?
(…)
(odp. radcy prawnego B. Soczyńskiego w: PO nr 14, str. 9 i 10)

Akty prawne
Rozporządzenie
Ministra Edukacji Narodowej
z dnia 29 maja 2018 r.
w sprawie szczegółowych kryteriów i trybu dokonywania oceny pracy nauczycieli, zakresu informacji zawartych w karcie oceny pracy, składu i sposobu powoływania zespołu oceniającego oraz trybu postępowania odwoławczego1)
(Dz. U. z 2018 r. poz. 1133)

Na podstawie art. 6a ust. 12 ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r. – Karta Nauczyciela (Dz. U. z 2018 r. poz. 967) zarządza się, co następuje: (…)
(całe rozporządzenie w: PO nr 14, str. 10-12)

VADEMECUM WIEDZY PRAWNICZEJ „Przegląd Prawny” nr 13 z 2018 r. Poczta do prawnika
Godziny ponadwymiarowe nauczycieli realizujących w ramach stosunku pracy obowiązki określone dla stanowisk o różnym tygodniowym obowiązkowym wymiarze godzin zajęć
Danuta K., członek KM POiW NSZZ „Solidarność”: Jestem zatrudniona na 9/18 i 15/30 w Specjalnym Ośrodku. Do tej pory za nadgodziny dydaktyczne płacono mi z puli 18-godzinnego pensum. W tym roku przyszła nowa pani księgowa i zaczęła naliczać za te nadgodziny (w porozumieniu z dyrekcją) z pensum łączonego, 24-godzinnego, łącznie z zastępstwami doraźnymi. Nie zostałam nawet poinformowana, sama zorientowałam się, że nagle zaczęłam zarabiać mniej. W tym roku szkolnym mój przydział to: 18/18 i 15/30. Zaczęłam szukać wspólnie z panią księgową jakiejś podstawy prawnej i znalazłyśmy w jednym czasopiśmie wzór na obliczanie wartości mojej nadgodziny, gdzie wyszło, że moje pensum to 22 godziny, a nadgodzin mam nie 9, a 11. Obecnie nie wiem, o co chodzi i nie rozumiem, dlaczego moje dydaktyczne godziny mają być mniej warte niż koleżanek i kolegów. Dodam jeszcze, że uchwała organu prowadzącego jest tak ogólnikowa, że to chyba dyrektor powinien decydować.

VADEMECUM WIEDZY PRAWNICZEJ „Przegląd Prawny” nr 12 z 2018 r. Poczta do prawnika
W sprawie wymiaru zatrudnienia nauczyciela bibliotekarza
Anna K., przewodnicząca Koła POiW NSZZ „Solidarność”: Od wielu lat pracuję jako nauczyciel bibliotekarz w liceum ogólnokształcącym. Od kilku lat mam ograniczony wymiar zatrudnienia do 0,8 etatu. Wynika to z tego, że organ prowadzący wystosował do dyrektorów szkół wytyczne dotyczące sporządzania arkuszy organizacyjnych i zawarł w nich m. in. normy zatrudniania bibliotekarzy szkolnych, ustalając liczbę uczniów przypadających na 1 etat bibliotekarza – na 600. (…)

VADEMECUM WIEDZY PRAWNICZEJ „Przegląd Prawny” nr 11 z 2018 r.

Poczta do prawnika Urlop wypoczynkowy dyrektora szkoły i innych nauczycieli zatrudnionych na stanowiskach kierowniczych
Tomasz D., przewodniczący Międzyzakładowej Komisji Pracowników Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”: Proszę o wyjaśnienie i interpretację prawną art. 64 ust. 2a Karty Nauczyciela, w związku ze zmianą dotyczącą urlopu dyrektora, wicedyrektora oraz nauczycieli pełniących w szkole kierownicze stanowiska. Z tą prośbą zwróciła się jedna z nauczycielek, której to dyrektor Zespołu Szkół przydzielił pełnienie funkcji kierownika zajęć praktycznej nauki zawodu.
Czy dyrektor, wicedyrektor oraz nauczyciele pełniący w szkole kierownicze stanowiska mogą wykorzystać urlop w dniach poza okresem ferii zimowych i letnich oraz uwzględnić ten fakt w planie urlopu?
Jaki jest wymiar dzienny czasu pracy tych osób w czasie, kiedy pozostali nauczyciele mają urlop (ferie zimowe i wakacyjne) lub gdy występują dni (tak zwane dyrektorskie) wolne od zajęć dydaktycznych, przerwy świąteczne, np. 2 maja?
Czy jest to uzależnione od zniżki etatowej w związku z pełnioną funkcją (np. kierownik kształcenia praktycznego ma zniżkę – 14 godzin)?

VADEMECUM WIEDZY PRAWNICZEJ „Przegląd Prawny” nr 10 z 2018 r.

Poczta do prawnika

W sprawie częściowego zwolnienia do pracy związkowej
Przewodnicząca RS POiW NSZZ „Solidarność”: Jak należy rozliczyć czas pracy nauczycielki – wybranej na przewodniczącą MOZ PO NSZZ „Solidarność” – oddelegowanej do zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy za okres od 1 marca 2018 r. do zakończenia roku szkolnego, tj. do 31 sierpnia 2018 r, w świetle obowiązujących przepisów prawa?
(…)
W związku z pismem w sprawie uprawnienia do częściowego zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy celem wykonywania funkcji związkowych, przedkładam poniższe wyjaśnienia.
Jak wynika z nadesłanego do redakcji pisma oraz z przeprowadzonej rozmowy telefonicznej w marcu 2018 r. nauczycielka została oddelegowana do zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy w wymiarze 7 godzin tygodniowo jako przewodnicząca MOZ PO NSZZ „Solidarność”.
W poprzednich kadencjach funkcję przewodniczącego tej organizacji związkowej pełnił związkowiec-emeryt, który nie korzystał ze zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy i dyrektor szkoły zatrudniającej nie przewidział w planie organizacyjnym szkoły na rok 2017/2018 konieczności zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy nauczycielki. (…)
(cała odp. radcy prawnego B. Soczyńskiego w: PO nr 10, str. 9 i 10)

VADEMECUM WIEDZY PRAWNICZEJ „Przegląd Prawny” nr 9 z 2018 r.

Poczta do prawnika
Urlop wypoczynkowy po urlopie dla poratowania zdrowia
Przewodniczący Międzyzakładowej Komisji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”: Proszę o pomoc prawną w następującej sprawie.
Nauczyciel przebywa od 1 września 2017 r. do 31 sierpnia 2018 r. na urlopie zdrowotnym.
Czy gdy wróci do szkoły z dniem 1 września 2018 r., należy mu się 8 tygodni urlopu?
Czy w związku z tym powinien mieć przedłużony urlop zdrowotny o 8 tygodni urlopu wypoczynkowego?
W naszej ocenie TAK. Prosimy o podstawę prawną.
(…)
(odp. radcy prawnego B. Soczyńskiego w: PO nr 9, str. 9)

VADEMECUM WIEDZY PRAWNICZEJ „Przegląd Prawny” nr 8 z 2018 r.

Jak likwidowano godziny karciane
W związku z nadesłanymi materiałami i pytaniami dotyczącymi polecenia prowadzenia w Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Z. dzienników innych zajęć, przedkładam poniższą opinię prawną.
Odnośne materiały i pytania związane są z poleceniem dyrektora Zespołu Szkolno-Przedszkolnego, skierowanym imiennie do 24 nauczycieli o treści: „Proszę niżej wymienionych nauczycieli o przedstawienie na piśmie wykazu godzin pracy z uczniem zdolnym, mającym problemy w nauce, w ramach 40-godzinnego systemu pracy”.

VADEMECUM WIEDZY PRAWNICZEJ „Przegląd Prawny” nr 7 z 2018 r.

Poczta do prawnika
Czas pracy pedagogów, psychologów, logopedów, terapeutów pedagogicznych i doradców zawodowych.

Przewodnicząca Komisji Międzyzakładowej Pracowników Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”: Proszę o zaopiniowanie wysłanej uchwały (…), szczególnie proszę o odniesienie się do sformułowania – dotyczącego ilości godzin pracy pedagogów, psychologów, logopedów, terapeutów pedagogicznych i doradców zawodowych – że godzina pracy ma trwać 60 minut. Jak się do tego ustosunkować?