W numerze 19/2016

Spotkanie Prezydium KSOiW z premier Beatą Szydło

W związku z przedstawionymi projektami ustaw oświatowych, realizując postanowienia Rady Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”, doszło do pilnego spotkania (14 listopada 2016 r.) członków Prezydium KSOiW NSZZ „Solidarność” oraz przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Piotra Dudy z premier Beatą Szydło, Elżbietą Witek – członkiem Rady Ministrów, szefową gabinetu politycznego premiera RP, wiceministrem edukacji Maciejem Kopciem oraz z dyrektorami departamentów Ministerstwa Edukacji Narodowej. Tematem spotkania były postulaty Solidarności oświatowej zgłoszone do projektów ustaw wprowadzających reformę oświaty, dotyczące pakietu osłonowego i wzrostu wynagrodzeń w oświacie. Na wniosek NSZZ „Solidarność’ rząd RP przygotuje plan dojścia do wyższych płac w oświacie. Rząd zajmie się również doprecyzowaniem zapisu art. 42 ust. 2 Karty Nauczyciela w celu wyeliminowania nadużyć w zakresie czasu pracy nauczycieli.
Wojciech Jaranowski

Rozwiązania zaproponowane przez rząd są niewystarczające

Członkowie Rady Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”, którzy spotkali się w Dobieszkowie 17 i 18 listopada 2016 r., wyrazili niezadowolenie z efektów dotychczasowych negocjacji pomiędzy związkiem a rządem, dotyczących sytuacji pracowników w związku z wprowadzaniem reformy edukacji. Zaproponowane przez rząd rozwiązania prawne Rada uznała za niewystarczające. NSZZ „Solidarność” będzie kontynuował rozmowy z rządem; w przypadku braku porozumienia związkowcy nie wykluczają protestu.
Wojciech Jaranowski

Inauguracyjne spotkanie Zespołu ds. statusu zawodowego pracowników oświaty

Pierwsze posiedzenie Zespołu ds. statusu zawodowego pracowników oświaty, powołanego przez minister edukacji narodowej, odbyło się 18 listopada br. w Warszawie. Udział w nim wzięli przedstawiciele Ministerstwa Edukacji Narodowej i ministerstw prowadzących szkoły i placówki oświatowe, przedstawiciele reprezentatywnych związków zawodowych pracowników oświaty, a także organizacji jednostek samorządu terytorialnego.
Urszula Szymańska

Jaka reforma oświaty?

Które zmiany proponowane przez MEN powinny być wprowadzone, a które należałoby jeszcze dopracować? – wypowiedzi związkowców

Najwyższa Izba Kontroli o szkolnictwie zawodowym