VADEMECUM WIEDZY PRAWNICZEJ  „Przegląd Prawny” nr 10 z 2019 r.

Prawnik informuje

W sprawie skorzystania z urlopu dla poratowania zdrowia w przypadku likwidacji gimnazjum

W związku z wystąpieniem Pani – jako przewodniczącej Komisji Międzyzakładowej Pracowników Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” – w sprawie w sprawie sytuacji nauczyciela dyplomowanego i możliwości skorzystania przez niego z urlopu dla poratowania zdrowia, przedkładam poniższą opinię prawną.

Jak wynika z przedstawionego przez Panią stanu faktycznego, wskazana przez Panią nauczycielka jest zatrudniona w szkole podstawowej, która w roku 2017 lub 2018 została połączona z wygaszanym gimnazjum. W roku szkolnym 2019/2020, wobec braku klas VII i VIII w istniejącej szkole podstawowej, nie będzie godzin dla wskazanej nauczycielki, która w lipcu 2020 roku kończy 60 lat i osiąga wiek emerytalny. W związku z tym na przedstawione pytania należy odpowiedzieć następująco.

1. Czy wyżej wymieniona nauczycielka może skorzystać z urlopu dla poratowania zdrowia od września 2019/2020, a po tym okresie przejść na emeryturę z uwzględnieniem odprawy emerytalnej 6+3 miesiące?

(…)

(cały art. radcy prawnego B. Soczyńskiego w: PO nr 10, str. 13-14)

VADEMECUM WIEDZY PRAWNICZEJ             „Przegląd Prawny” nr 9 z 2019 r.

Prawnik informuje

Udział przedstawicieli związków zawodowych w komisji konkursowej na stanowisko dyrektora szkoły lub placówki w świetle aktualnych przepisów prawa oraz orzecznictwa sądowo-administracyjnego

Punkt wyjścia w omawianych kwestiach powinna stanowić ustawa z dnia 23 czerwca 2016 r. o zmianie ustawy o systemie oświaty oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. z 2016 r. poz. 1010).

Najważniejsze regulacje ustawy z dnia 23 czerwca dotyczyły przywrócenia proporcjonalności udziału w komisji konkursowej przedstawicieli organu prowadzącego szkoły i organu nadzoru pedagogicznego oraz przedstawicieli pozostałych organizacji, tj. rady pedagogicznej, rady rodziców i zakładowych organizacji związkowych, a także zapewnienia równego parytetu przedstawicielom powyższych organów i organizacji.

Prawo oświatowe             NSZZ „S” informuje

Uwagi do projektu ustawy o zmianie ustawy – Karta Nauczyciela oraz niektórych innych ustaw (projekt z dnia 28 lutego 2019 r.)

Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” negatywnie opiniuje przedłożony do zaopiniowania projekt ustawy o zmianie ustawy – Karta Nauczyciela. Zgłaszamy następujące uwagi:

1. W projektowanej ustawie wprowadza się najpierw uzupełnienie art. 10 KN przez dodanie do tego artykułu ust. 12-17. Przy powyższych zmianach chodzi o uzupełnienie ust. 7 w art. 10. Przepis ten stanowi, że w przypadku zaistnienia potrzeby wynikającej z organizacji nauczania lub zastępstwa nieobecnego nauczyciela, z nauczycielem można nawiązać stosunek pracy na czas określony. W dotychczasowej praktyce ust. 7 w art. 10 KN był nadużywany przy interpretacji określenia „potrzeba wynikająca z organizacji nauczania”, na skutek czego w wielu wypadkach nauczyciel mógł być zatrudniany przez wiele lat na podstawie umowy zawartej na czas określony z przyczyn dotyczących organizacji nauczania.

VADEMECUM WIEDZY PRAWNICZEJ

„Przegląd Prawny” nr 7 z 2019 r.

Poczta do prawnika

Godziny ponadwymiarowe nauczycieli realizujących obowiązki określone dla stanowisk o różnym tygodniowym wymiarze godzin zajęć

Przewodnicząca Komisji Międzyzakładowej POiW NSZZ „Solidarność”: Nasza Organizacja Międzyzakładowa wystąpiła z poniższym pismem dotyczącym interpretacji art. 42 ust. 5c do Ministerstwa Edukacji Narodowej.

Ministerstwo Edukacji Narodowej.

Zdaniem prawnika

Ważne zmiany w ustawie o związkach zawodowych – część III

W „Przeglądzie Oświatowym” z dnia 1 lutego 2019 r. omówiliśmy definicję osoby wykonującej pracę zarobkową oraz najważniejsze zmiany wprowadzone ustawą z dnia 5 lipca 2018 r. o zmianie ustawy o związkach zawodowych oraz niektórych ustaw od art. 1 do art. 25 ustawy związkowej. Natomiast w „Przeglądzie Oświatowym” z 1 marca 2019 r. zostały omówione kolejne zmiany.

Zwolnienie od pracy dla pełnienia funkcji związkowej

Zamieszczony poniżej art. 31 ustawy związkowej, traktujący o zwolnieniach od pracy dla pełnienia funkcji związkowej, wnosi niewielkie zmiany w stosunku do stanu dotychczasowego. Zostały zachowane w nim dotychczasowe zasady zwalniania z obowiązku świadczenia pracy lub zwalniania od pracy celem wykonywania funkcji związkowej w zależności od ilości członków danej organizacji związkowej. Zmiana polega na tym, że uprawnienie do zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy lub zwolnienia od pracy na okres kadencji w zarządzie zakładowej organizacji związkowej przysługuje osobom (…)

Zdaniem prawnika

Ważne zmiany w ustawie o związkach zawodowych – część II

VADEMECUM WIEDZY PRAWNICZEJ                              „Przegląd Prawny” nr 4 z 2019 r.

Zdaniem prawnika           W sprawie wynagrodzenia za czas zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy do pełnienia funkcji związkowej

OPINIA PRAWNA

W związku z Pana wystąpieniem w sprawie wysokości wynagrodzenia za czas zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy w pełnym wymiarze zajęć do pełnienia funkcji związkowej w Międzyzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty i Wychowania w Z. za okres obecnej kadencji, przedkładamy poniższą opinię prawną.

(…)                                                       (opinia radców prawnych B. Soczyńskiego i T. Gryczana w: PO nr 4, s. 13-14)

Poczta do prawnika

Zapłata za nadgodziny

Regina Z., przewodnicząca OM POiW NSZZ „Solidarność”: Czy w przypadku dnia opieki nad dzieckiem zdrowym nauczycielowi należy się zapłata za nadgodziny w danym dniu?

(…)                                                       (odpowiedź radcy prawnego B. Soczyńskiego w: PO nr 4, s. 14)

Informujemy

Nowy pomnik historii

„Gdańsk – Stocznia Gdańska, miejsce narodzin Solidarności”

VADEMECUM WIEDZY PRAWNICZEJ          „Przegląd Prawny” nr 3 z 2019 r.

Prawnik informuje

Ważne zmiany w ustawie o związkach zawodowych oraz w przepisach wykonawczych do tej ustawy

Ustawą z dnia 5 lipca 2018 r. o zmianie ustawy o związkach zawodowych oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. poz. 1608) zostało wprowadzonych szereg zmian w stosunku do jej tekstu jednolitego, zamieszczonego w Dzienniku Ustaw z 2015 r. poz. 1881. Kompleksowe omówienie tych zmian wymagałoby szerszego opracowania do nowego brzmienia ustawy o związkach zawodowych, uwzględniającego zmiany wprowadzone powyższą ustawą.

W niniejszym opracowaniu ograniczamy się do omówienia zmian kierunkowych wprowadzonych ustawą zmieniającą oraz zamieszczamy poniżej dwa akty wykonawcze do zmienionej ustawy. Jest to podyktowane sytuacją, że zarówno zmiany do ustawy o związkach zawodowych weszły w życie, z wyjątkiem jednego przepisu, z dniem 1 stycznia 2019 r., jak i wspomniane dwa rozporządzenia weszły w życie w całości z tym samym dniem. Rozporządzenia dotyczą trybu udzielania i korzystania ze zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy na okres kadencji w zarządzie zakładowej organizacji związkowej, przysługującego osobie wykonującej pracę zarobkową… – rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 27 listopada 2018 r. (Dz. U. z 2018 r. poz. 2323) oraz trybu udzielania urlopu bezpłatnego pracownikowi powołanemu do pełnienia z wyboru funkcji związkowej poza zakładem pracy… – rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 3 grudnia 2018 r. (Dz. U. z 2018 r. poz. 2358).