VADEMECUM WIEDZY PRAWNICZEJ „Przegląd Prawny” nr 12 z 2018 r. Poczta do prawnika
W sprawie wymiaru zatrudnienia nauczyciela bibliotekarza
Anna K., przewodnicząca Koła POiW NSZZ „Solidarność”: Od wielu lat pracuję jako nauczyciel bibliotekarz w liceum ogólnokształcącym. Od kilku lat mam ograniczony wymiar zatrudnienia do 0,8 etatu. Wynika to z tego, że organ prowadzący wystosował do dyrektorów szkół wytyczne dotyczące sporządzania arkuszy organizacyjnych i zawarł w nich m. in. normy zatrudniania bibliotekarzy szkolnych, ustalając liczbę uczniów przypadających na 1 etat bibliotekarza – na 600. (…)

VADEMECUM WIEDZY PRAWNICZEJ „Przegląd Prawny” nr 11 z 2018 r.

Poczta do prawnika Urlop wypoczynkowy dyrektora szkoły i innych nauczycieli zatrudnionych na stanowiskach kierowniczych
Tomasz D., przewodniczący Międzyzakładowej Komisji Pracowników Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”: Proszę o wyjaśnienie i interpretację prawną art. 64 ust. 2a Karty Nauczyciela, w związku ze zmianą dotyczącą urlopu dyrektora, wicedyrektora oraz nauczycieli pełniących w szkole kierownicze stanowiska. Z tą prośbą zwróciła się jedna z nauczycielek, której to dyrektor Zespołu Szkół przydzielił pełnienie funkcji kierownika zajęć praktycznej nauki zawodu.
Czy dyrektor, wicedyrektor oraz nauczyciele pełniący w szkole kierownicze stanowiska mogą wykorzystać urlop w dniach poza okresem ferii zimowych i letnich oraz uwzględnić ten fakt w planie urlopu?
Jaki jest wymiar dzienny czasu pracy tych osób w czasie, kiedy pozostali nauczyciele mają urlop (ferie zimowe i wakacyjne) lub gdy występują dni (tak zwane dyrektorskie) wolne od zajęć dydaktycznych, przerwy świąteczne, np. 2 maja?
Czy jest to uzależnione od zniżki etatowej w związku z pełnioną funkcją (np. kierownik kształcenia praktycznego ma zniżkę – 14 godzin)?

VADEMECUM WIEDZY PRAWNICZEJ „Przegląd Prawny” nr 10 z 2018 r.

Poczta do prawnika

W sprawie częściowego zwolnienia do pracy związkowej
Przewodnicząca RS POiW NSZZ „Solidarność”: Jak należy rozliczyć czas pracy nauczycielki – wybranej na przewodniczącą MOZ PO NSZZ „Solidarność” – oddelegowanej do zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy za okres od 1 marca 2018 r. do zakończenia roku szkolnego, tj. do 31 sierpnia 2018 r, w świetle obowiązujących przepisów prawa?
(…)
W związku z pismem w sprawie uprawnienia do częściowego zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy celem wykonywania funkcji związkowych, przedkładam poniższe wyjaśnienia.
Jak wynika z nadesłanego do redakcji pisma oraz z przeprowadzonej rozmowy telefonicznej w marcu 2018 r. nauczycielka została oddelegowana do zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy w wymiarze 7 godzin tygodniowo jako przewodnicząca MOZ PO NSZZ „Solidarność”.
W poprzednich kadencjach funkcję przewodniczącego tej organizacji związkowej pełnił związkowiec-emeryt, który nie korzystał ze zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy i dyrektor szkoły zatrudniającej nie przewidział w planie organizacyjnym szkoły na rok 2017/2018 konieczności zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy nauczycielki. (…)
(cała odp. radcy prawnego B. Soczyńskiego w: PO nr 10, str. 9 i 10)

VADEMECUM WIEDZY PRAWNICZEJ „Przegląd Prawny” nr 9 z 2018 r.

Poczta do prawnika
Urlop wypoczynkowy po urlopie dla poratowania zdrowia
Przewodniczący Międzyzakładowej Komisji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”: Proszę o pomoc prawną w następującej sprawie.
Nauczyciel przebywa od 1 września 2017 r. do 31 sierpnia 2018 r. na urlopie zdrowotnym.
Czy gdy wróci do szkoły z dniem 1 września 2018 r., należy mu się 8 tygodni urlopu?
Czy w związku z tym powinien mieć przedłużony urlop zdrowotny o 8 tygodni urlopu wypoczynkowego?
W naszej ocenie TAK. Prosimy o podstawę prawną.
(…)
(odp. radcy prawnego B. Soczyńskiego w: PO nr 9, str. 9)

VADEMECUM WIEDZY PRAWNICZEJ „Przegląd Prawny” nr 8 z 2018 r.

Jak likwidowano godziny karciane
W związku z nadesłanymi materiałami i pytaniami dotyczącymi polecenia prowadzenia w Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Z. dzienników innych zajęć, przedkładam poniższą opinię prawną.
Odnośne materiały i pytania związane są z poleceniem dyrektora Zespołu Szkolno-Przedszkolnego, skierowanym imiennie do 24 nauczycieli o treści: „Proszę niżej wymienionych nauczycieli o przedstawienie na piśmie wykazu godzin pracy z uczniem zdolnym, mającym problemy w nauce, w ramach 40-godzinnego systemu pracy”.

VADEMECUM WIEDZY PRAWNICZEJ „Przegląd Prawny” nr 7 z 2018 r.

Poczta do prawnika
Czas pracy pedagogów, psychologów, logopedów, terapeutów pedagogicznych i doradców zawodowych.

Przewodnicząca Komisji Międzyzakładowej Pracowników Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”: Proszę o zaopiniowanie wysłanej uchwały (…), szczególnie proszę o odniesienie się do sformułowania – dotyczącego ilości godzin pracy pedagogów, psychologów, logopedów, terapeutów pedagogicznych i doradców zawodowych – że godzina pracy ma trwać 60 minut. Jak się do tego ustosunkować?

VADEMECUM WIEDZY PRAWNICZEJ „Przegląd Prawny” nr 6 z 2018 r.

Poczta do prawnika
Rozwiązanie stosunku pracy z nauczycielem odchodzącym na wcześniejszą emeryturę
Karol T., przewodniczący MK POiW NSZZ „Solidarność”:
Nauczyciel urodzony w 1961 r. nabył prawo do wcześniejszej emerytury bez względu na wiek na podstawie art. 88 ust. 1 ustawy Karta Nauczyciela.
Kiedy powinien rozwiązać stosunek pracy na swój wniosek, aby miał naliczoną wysokość emerytury na tzw. „starych zasadach”?
Które zasady są korzystniejsze: „stare” czy „nowe”?
W którym kwartale roku najkorzystniej odejść na emeryturę nabytą na podstawie art. 88 ust. 1 Karty Nauczyciela?
(…)
(odp. radcy prawnego B. Soczyńskiego w: PO nr 6, str. 9)

VADEMECUM WIEDZY PRAWNICZEJ „Przegląd Prawny” nr 5 z 2018 r.

Poczta do prawnika
Obniżenie wysokości dodatku funkcyjnego dyrektorowi przekształconego zespołu szkół w ośmioklasową szkołę podstawową
Krzysztof G., przewodniczący Komisji Międzyzakładowej Pracowników Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”: Organ prowadzący w kilku zespołach szkół zmniejszył dyrektorom dodatek funkcyjny. Uchwała Rady Gminy – opierająca się na poprzednim prawie oświatowym dotyczącym szkół podstawowych sześcioklasowych i gimnazjów, które wchodziły w skład tych zespołów – przewidywała taki dodatek. Dyrektor Gminnego Zespołu Oświaty nie wypowiedział w imieniu wójta zmian płacowych (zmniejszających uposażenie) w tym zakresie do dnia 31 maja 2017 roku. Informacje dyrektorzy otrzymali pod koniec sierpnia i na początku września 2017 roku.
Obecny stan prawny w oświacie zakłada, że poprzednie zespoły szkół stają się szkołami podstawowymi, w skład których wchodzą klasy gimnazjalne do wygaśnięcia całkowitego gimnazjum, do września 2019 roku.
Wobec tego faktu w naszych szkołach nic się nie zmieniło, jeżeli chodzi o organizację pracy, a zmieniła się tylko i wyłącznie nazwa szkoły: zespół szkół na szkołę podstawową ( ośmioklasowa szkoła podstawowa z klasami gimnazjalnymi).
Nadmieniam, że wszystkie inne zapisy wspomnianej Uchwały Rady Gminy pozostały, a więc pozostały te, które zmniejszają pensum dla dyrektorów do 0 godzin pozostały oraz przydział pięciu godzin na zajęcia pozalekcyjne na dwie szkoły (szkołę podstawową i gimnazjum po 5 godzin). Budżet szkół również jest podzielony na szkołę podstawową i gimnazjum.

VADEMECUM WIEDZY PRAWNICZEJ „Przegląd Prawny” nr 4 z 2018 r.

Poczta do prawnika
Urlop nauczyciela pracującego w szkole feryjnej i nieferyjnej
Zaledwie niedawno, bo od 1 stycznia 2018 r., wszedł w życie ust. 3a do art. 64 Karty Nauczyciela, dodany w ustawie z dnia 27 października 2017 r. o finansowaniu zadań oświatowych (Dz. U. poz. 2203), już pojawiły się kontrowersje oraz błędna, naszym zdaniem, interpretacja tego przepisu.
W związku z tym zamieszczamy poniżej:
1) nadesłany e-mail z 27 grudnia 2017 r. od nauczycielki zatrudnionej w Zespole Przedszkolno-Szkolnym i realizującej zadania w równej ilości godzin w przedszkolu i szkole podstawowej oraz jedną godzinę zajęć w przedszkolu – w ramach godzin ponadwymiarowych;
2) odpowiedź z 3 stycznia 2018 r. na nadesłany e-mail;
3) kolejny e-mail od nauczycielki z dnia 19 stycznia 2018 r.;
4) odpowiedź z 29 stycznia 2018 r. na e-mail nauczycielki z 19 stycznia 2018 r.