VADEMECUM WIEDZY PRAWNICZEJ

„Przegląd Prawny” nr 7 z 2019 r.

Poczta do prawnika

Godziny ponadwymiarowe nauczycieli realizujących obowiązki określone dla stanowisk o różnym tygodniowym wymiarze godzin zajęć

Przewodnicząca Komisji Międzyzakładowej POiW NSZZ „Solidarność”: Nasza Organizacja Międzyzakładowa wystąpiła z poniższym pismem dotyczącym interpretacji art. 42 ust. 5c do Ministerstwa Edukacji Narodowej.

Ministerstwo Edukacji Narodowej.

Zdaniem prawnika

Ważne zmiany w ustawie o związkach zawodowych – część III

W „Przeglądzie Oświatowym” z dnia 1 lutego 2019 r. omówiliśmy definicję osoby wykonującej pracę zarobkową oraz najważniejsze zmiany wprowadzone ustawą z dnia 5 lipca 2018 r. o zmianie ustawy o związkach zawodowych oraz niektórych ustaw od art. 1 do art. 25 ustawy związkowej. Natomiast w „Przeglądzie Oświatowym” z 1 marca 2019 r. zostały omówione kolejne zmiany.

Zwolnienie od pracy dla pełnienia funkcji związkowej

Zamieszczony poniżej art. 31 ustawy związkowej, traktujący o zwolnieniach od pracy dla pełnienia funkcji związkowej, wnosi niewielkie zmiany w stosunku do stanu dotychczasowego. Zostały zachowane w nim dotychczasowe zasady zwalniania z obowiązku świadczenia pracy lub zwalniania od pracy celem wykonywania funkcji związkowej w zależności od ilości członków danej organizacji związkowej. Zmiana polega na tym, że uprawnienie do zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy lub zwolnienia od pracy na okres kadencji w zarządzie zakładowej organizacji związkowej przysługuje osobom (…)

Zdaniem prawnika

Ważne zmiany w ustawie o związkach zawodowych – część II

VADEMECUM WIEDZY PRAWNICZEJ                              „Przegląd Prawny” nr 4 z 2019 r.

Zdaniem prawnika           W sprawie wynagrodzenia za czas zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy do pełnienia funkcji związkowej

OPINIA PRAWNA

W związku z Pana wystąpieniem w sprawie wysokości wynagrodzenia za czas zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy w pełnym wymiarze zajęć do pełnienia funkcji związkowej w Międzyzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty i Wychowania w Z. za okres obecnej kadencji, przedkładamy poniższą opinię prawną.

(…)                                                       (opinia radców prawnych B. Soczyńskiego i T. Gryczana w: PO nr 4, s. 13-14)

Zapłata za nadgodziny

Regina Z., przewodnicząca OM POiW NSZZ „Solidarność”: Czy w przypadku dnia opieki nad dzieckiem zdrowym nauczycielowi należy się zapłata za nadgodziny w danym dniu?

(…)                                                       (odpowiedź radcy prawnego B. Soczyńskiego w: PO nr 4, s. 14)

Informujemy

Nowy pomnik historii

„Gdańsk – Stocznia Gdańska, miejsce narodzin Solidarności”

VADEMECUM WIEDZY PRAWNICZEJ          „Przegląd Prawny” nr 3 z 2019 r.

Prawnik informuje

Ważne zmiany w ustawie o związkach zawodowych oraz w przepisach wykonawczych do tej ustawy

Ustawą z dnia 5 lipca 2018 r. o zmianie ustawy o związkach zawodowych oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. poz. 1608) zostało wprowadzonych szereg zmian w stosunku do jej tekstu jednolitego, zamieszczonego w Dzienniku Ustaw z 2015 r. poz. 1881. Kompleksowe omówienie tych zmian wymagałoby szerszego opracowania do nowego brzmienia ustawy o związkach zawodowych, uwzględniającego zmiany wprowadzone powyższą ustawą.

W niniejszym opracowaniu ograniczamy się do omówienia zmian kierunkowych wprowadzonych ustawą zmieniającą oraz zamieszczamy poniżej dwa akty wykonawcze do zmienionej ustawy. Jest to podyktowane sytuacją, że zarówno zmiany do ustawy o związkach zawodowych weszły w życie, z wyjątkiem jednego przepisu, z dniem 1 stycznia 2019 r., jak i wspomniane dwa rozporządzenia weszły w życie w całości z tym samym dniem. Rozporządzenia dotyczą trybu udzielania i korzystania ze zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy na okres kadencji w zarządzie zakładowej organizacji związkowej, przysługującego osobie wykonującej pracę zarobkową… – rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 27 listopada 2018 r. (Dz. U. z 2018 r. poz. 2323) oraz trybu udzielania urlopu bezpłatnego pracownikowi powołanemu do pełnienia z wyboru funkcji związkowej poza zakładem pracy… – rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 3 grudnia 2018 r. (Dz. U. z 2018 r. poz. 2358).

VADEMECUM WIEDZY PRAWNICZEJ

„Przegląd Prawny” nr 2 z 2019 r.

NSZZ „Solidarność” informuje
Wynagrodzenie za czas urlopu dla poratowania zdrowia nauczyciela, który przed rozpoczęciem urlopu wyraził zgodę na ograniczenie wymiaru zajęć.
W ostatnim okresie odżyła sprawa wysokości wynagrodzenia za czas urlopu dla poratowania zdrowia nauczyciela, który przed rozpoczęciem tego urlopu wyraził zgodę na ograniczenie wymiaru zajęć w trybie art. 22 ust. 2 Karty Nauczyciela. W tych sprawach stosowana jest przez dyrektorów szkół błędna praktyka przyznawania zmniejszonego wynagrodzenia, dostosowanego do zmniejszonego wymiaru zajęć.
W związku z tym Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” w piśmie z dnia 21 listopada 2018 r. wystąpiła do Pani Minister Edukacji Narodowej o urzędowe wyjaśnienie tej kwestii i wydanie opinii w tym zakresie. W powyższym piśmie Krajowa Sekcja załączyła, jako materiały pomocnicze, artykuł na ten temat, opublikowany w „Przeglądzie Oświatowym z dnia 1 października 2012 r. oraz zawartą w tym piśmie analizę prawną według aktualnego stanu prawnego.
W świetle tych materiałów oraz wcześniejszych wypowiedzi w tym zakresie MEN i Państwowej Inspekcji Pracy nie ulega żadnych wątpliwości, że nauczycielowi za czas urlopu dla poratowania zdrowia (…)

VADEMECUM WIEDZY PRAWNICZEJ

„Przegląd Prawny” nr 1 z 2019 r.

Poczta do prawnika
Wynagrodzenie za pracę w godzinach ponadwymiarowych
Tomasz H. przewodniczący Organizacji Międzyzakładowej Pracowników Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”: Nauczycielom wychowania fizycznego w projekcie organizacyjnym szkoły na bieżący rok szkolny zaplanowano jeden dzień wolny w ciągu tygodnia.
Dyrektor szkoły często zobowiązuje do pracy tych nauczycieli w ich dzień wolny, nie płacąc im dodatkowo. Najczęściej są to wyjazdy na zawody.
Czy dyrektor ma do tego prawo i czy powinien nauczycielom zapłacić?
(…)
(odp. radcy prawnego B. Soczyńskiego w: PO nr 1, str. 13)

Poczta do prawnika
Dodatek za wysługę lat dla nauczyciela zatrudnionego jednocześnie w kilku szkołach
Monika R., przewodnicząca Komisji Międzyzakładowej Pracowników Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”: Nauczyciel emeryt zatrudniony jest w jednej szkole od połowy października 2018 roku na 13/18 etatu, a w innej szkole pracuje od 1 września 2018 r. w wymiarze 6/18 etatu.
Czy nauczyciel w każdej ze szkół powinien otrzymać dodatek za wysługę lat?
(…)
(odp. radcy prawnego B. Soczyńskiego w: PO nr 1, str. 13)

Kalendarz roku szkolnego 2018/2019
(…)
(kalendarz roku szk. opr. na podst. materiałów MEN i CKE w: PO nr 1, str. 14)

VADEMECUM WIEDZY PRAWNICZEJ

„Przegląd Prawny” nr 20 z 2018 r.

Poczta do prawnika

Czas pracy pedagoga i doradcy zawodowego

Zbigniew D., członek OM POiW NSZZ „Solidarność”: Jestem nauczycielem dyplomowanym, do końca ubiegłego roku szkolnego zatrudnionym w szkole podstawowej na pełny etat 20/20 godzin tygodniowo. W związku ze zmniejszeniem liczby oddziałów w maju bieżącego roku, dyrektor dał mi do podpisania porozumienie zmieniające umowę o pracę. Zmiany dotyczą rodzaju umówionej pracy: jako pedagog szkolny – 16,28/20 godzin, jako nauczyciel przedmiotu doradztwo zawodowe – 3,72/20.

Czy dokonane przez dyrektora wyliczenie jest prawidłowe?