VADEMECUM WIEDZY PRAWNICZEJ „Przegląd Prawny” Prawnik informuje
Opiniowanie arkuszy organizacyjnych szkół i placówek przez związki zawodowe.
W Dzienniku Ustaw z dnia 27 marca 2017 r., poz. 649, zostało opublikowane długo oczekiwane Rozporządzenie MEN z dnia 17 marca 2017 r. w sprawie szczegółowej organizacji publicznych szkół i publicznych przedszkoli. Długo oczekiwane dlatego, że miało ono zawierać przepisy dotyczące także zasad i trybu opracowywania i zatwierdzania arkuszy organizacyjnych publicznych szkół i przedszkoli, z upoważnienia zawartego w art. 111 Ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. – Prawo oświatowe.
W art. 110 tej ustawy zostało wprowadzone po raz pierwszy w systemie oświaty uprawnienie dla zakładowych organizacji związkowych do opiniowania arkuszy organizacyjnych szkół i placówek.

Z uwagi na to, że zarówno art. 110 ustawy – Prawo oświatowe, wprowadzający nowe uprawnienie dla związków zawodowych, jak i art. 111 tej ustawy, zawierający delegację ustawową dla MEN do wydania rozporządzenia w sprawie szczegółowej organizacji szkół i placówek, wchodzą w życie z dniem 1 września 2017 r., powstała wątpliwość, czy przepisy te dotyczą zasad i trybu przygotowywania arkuszy organizacyjnych już na rok szkolny 2017/2018, czy dopiero na rok szkolny 2018/2019. Dlatego do wyjaśnienia tej kwestii należało oczekiwać do urzędowego ogłoszenia rozporządzenia MEN w Dzienniku Ustaw i dopiero wtedy odpowiadać na pytania zgłaszane przez niektóre organizacje związkowe.
Ponieważ opublikowane w dniu 27 marca 2017 r. rozporządzenie wchodzi w życie również w dniu 1 września 2017 r., dla rozstrzygnięcia, czy dotyczy ono przygotowywania arkuszy organizacyjnych już na rok szkolny 2017/2018 należy posiłkować się art. 307 ust. 2 Ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. Przepisy wprowadzające – Prawo oświatowe (Dz. U. z 2017 r. poz. 60), który wszedł w życie z mocą obowiązującą po upływie 14 dni od ogłoszenia tej ustawy, ogłoszonej w dniu 11 stycznia 2017 r., tj. od dnia 26 stycznia 2016 r. Zgodnie z tym przepisem:
(...)
(odp. prawnika B. Soczyńskiego w: PO nr 8, str. 9-10)

Prawnik informuje Anonimizacja danych zawartych w arkuszach organizacyjnych publicznych szkół i przedszkoli.

Stan faktyczny
Dyrektorzy szkół oraz przedszkoli na terenie objętym działaniem Regionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” w O. realizują obowiązek uzyskania opinii zakładowych organizacji związkowych będących jednostkami organizacyjnymi organizacji związkowych reprezentatywnych w rozumieniu ustawy o Radzie Dialogu Społecznego, stosując zabieg anonimizacji danych osobowych nauczycieli w nim zawartych. Dyrektorzy szkół wskazanych placówek realizują ten zabieg, powołując się na dyrektywy zawarte w Ustawie z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych.
(...)
(odp. prawnika T. Gryczana w: PO nr 8, str. 11)

Akty prawne Nowe ustawy i rozporządzenia
* Rozporządzenie Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej oraz Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego z dnia 22 grudnia 2016 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie wykazu bibliotek, organizacji osób niewidomych lub ociemniałych oraz organizacji, których celem statutowym jest działanie na rzecz osób niewidomych lub ociemniałych (Dz. U. z 2017 r. poz. 57)